Bile

Hjem » Sikkerhed i autostole: Årets første test afslører alvorlige fejl

Peg Perego-stolen og Discover i-Size blev vurderet usikker, og FDM fraråder derfor også køb af denne model.

Autostole er forbedret gennem årene viser tests, men det er vigtigt stadig at være omhyggelig ved køb af autostole til børn. Det er nemlig ikke alle stole, der lever op til de nødvendige sikkerhedsstandarder.

FDM har, i samarbejde med europæiske bilklubber, gennemført årets første store test af autostole. Mens de fleste af de 24 testede stole klarede sig godt, dumpede en enkelt stol katastrofalt. Autostolen fra mærket Peg Perego viste sig at have en alvorlig sikkerhedsfejl. Under en frontalkollision knækkede stolens støtteben, hvilket fik stolen, med en 15 kg tung testdukke, til at løsne sig fra basen og flyve gennem bilens kabine. Dette skete både ved fremadvendt og bagudvendt montering.

Denne alvorlige sikkerhedsbrist kunne have haft fatale konsekvenser i en rigtig ulykke. Producenten har derfor tilbagekaldt stolen, og FDM fraråder på det kraftigste at bruge den, udtaler Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM.

I de seneste årtier har FDM, sammen med sine europæiske søsterklubber, testet autostole to gange årligt. Siden 2015 er over 450 forskellige autostole blevet testet. Disse uvildige tests er strengere end EU’s krav til autostole. For eksempel testes kollisionssikkerheden ved højere hastigheder, stolens nemhed ved montering og betjening, komfort samt indhold af skadelige stoffer. Især sidstnævnte har tidligere været et problem, men årets test viser en forbedring, da kun to af de 24 testede stole fejlede på dette punkt.

Find brugt stationcar her.